Homenatge a la República

Ahir diumenge vam fer per tercer any consecutiu en el nostre poble l’homenatge a la República proclamada el 14 d’abril de 1931.
En el meu parlament vaig llegir el ban de Francesc Macià de proclamació de la República Catalana.

“Catalans: Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibérica.

D’acord amb el President de la República federal española senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.

Preguem que cada català, així com tot altre ciutadà resident a Catalunya, es faci càrrec de la enorme responsabilitat que en aquests moments pesa sobre tots nosaltres. Tot aquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses inmortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots els pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbónica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota la emoció del noste poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i del tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President,
Francesc Macià”

Anuncis

One thought on “Homenatge a la República

  1. Bonita proclama…llena de amor al prójimo, de fraternidad, de libertad, de respeto a la vida ajena. De esos lodos, aquellos barrizales de la posguerra. Una maravilla de la apología del sectarismo más radical e intolerante. O con nosotros o contra nosotros. Quien moleste, se le fusila. Y yo me autoproclamo Presidente de la república que sea porque yo lo valgo. Es mejor Andreu, dejar de lado lo pasado y afrontar el futuro entre todos, sin sectarismos ni enemigos. Sólo adversarios, con puntos de vista distintos. Porque justificando eso que homenajeas justificas lo de otros. Si esa proclama es buena no puede ser menos bueno el parte de guerra del Cuarte General del Generalísimo del 1 de abril de 1939: “En el dia de hoy, cautivo y desarmado el ejercito rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado”. ¿No ves que si legitimas esa proclama permites que otros legitimen lo contrario? En cualquier caso, desde una posicion de partido debería respetar ese tipo de homenajes, pero desde una institución que es de todos los alellenses me parece deleznable hacer ese tipo de partidismo. Y sabes que lo digo con cariño y respeto personal. Un saludo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s