Discurs de la Diada

Catalanes, catalans, un any més ens trobem l’onze de setembre davant la casa dels Germans Salvador i Francesc Lleonart, patriotes que varen lluitar, i un d’ells morir l’any 1714 per les llibertats de Catalunya.

Per què la gent més desfavorida dels EEUU optaven al partit republicà quan això els era clarament perjudicial per als seus interessos? Per què els i les catalanes continuem volent formar part de l’estat espanyol quan això clarament és perjudicial per als nostres interessos?

Ara fa tres anys tots nosaltres vam ratificar a través d’una consulta l’actual Estatut. Un Estatut aconseguit després d’un ampli debat a Catalunya i que va ser retallat a Madrid després. Un estatut que alguns veiem insuficient i vam votar en contra, però que una majoria va votar, va aprovar i el vam fer nostre. Aquest marc legal català tres anys després continua pendent d’una sentència que no acaba mai d’arribar però que amenaça amb la retallada definitiva. Dotze persones a Madrid poden acabar tombant el que el poble de Catalunya, però també el Congrés de Diputats espanyol, va aprovar.

L’actual situació econòmica fa que en aquests moments siguin més necessaris que mai els diners que els i les catalanes generem i aportem amb molt d’esforç com a impostos a l’Estat. Ens caldrien aquests diners per prendre les mesures necessàries per transformar el nostre model productiu i sortir-nos en de la crisi sense perdre gaires bous ni esquelles, per ajudar com cal aquells que més problemes estant patint, persones i empreses, o per simplement poder proveir de franc els ordinadors als alumnes de 5è com faran a la resta d’Espanya. Entre 14 i 17 mil milions d’euros cada any surten de Catalunya per no tornar mai més. Els dos o tres mil milions de més que retornaran enguany amb el nou sistema de finançament seran un pedaç per salvar parcialment les finances de la Generalitat. Els veïns i veïnes d’Alella enguany hauran aportat directament a l’Ajuntament 5 milions d’euros dels 10 que tenim per gestionar el pressupost municipal. Els veïns d’Alella van aportar l’any 2007 al voltant de 90 milions d’euros a l’estat espanyol a través d’impostos i seguretat social. D’aquests no van tornar a Catalunya ni a Alella, descomptant la part que ens toca per mantenir l’estructura de l’Estat entre 30 i 40 milions d’euros….Que no podríem fer a Catalunya i a Alella si poguéssim gestionar aquests recursos que són nostres i que regalem any rere any? Enlloc està escrit que per viure a Catalunya calgui fer aquest sacrifici.

I aquests dies estem podent veure aquí al costat, a Arenys de Munt, com la democràcia espanyola grinyola. Constitució espanyola no és sinònim de democràcia. Ser demòcrata vol dir respectar el que pensen els altres. No havíem quedat que totes les idees es podien defensar mentre es fes de manera pacífica? Aquells que volem la independència del nostre país com la podrem aconseguir si mai podem preguntar la ciutadania si volen un estat propi o no? És per això que, dins la legalitat vigent i conjuntament amb d’altres pobles i ciutats de Catalunya , convido la ciutadania del nostre poble a organitzar-se per preguntar als alellencs i alellenques pel futur del nostre país.

Acabo. En aquests moments cal que totes les forces polítiques abandonem els tacticismes, deixem de banda els interessos particulars, i treballem de manera conjunta per superar les dificultats i sortir enfortits com a país i com a societat d’aquesta crisi. La plena sobirania no és només una qüestió de romàntics o eixelebrats, ens hi va a tots la nostre qualitat de vida i la dels nostres fills. Catalunya, el nostre país, ens necessita a tots per a donar-nos un futur millor. Catalunya serà el que els catalans vulguem. Depenem de nosaltres, hem de creure en nosaltres, creguem en Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s