La intervenció imprescindible. Visió Localret n.4

L’informe de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) sobre el model de desplegament de xarxes de fibra òptica fins a la llar (FTTH) assenyala que els operadors de telecomunicacions no portaran la fibra òptica a més de la meitat de les llars espanyoles, com a mínim durant els propers 15 anys, perquè la inversió necessària no la fa rendible. I també fa una recomanació històrica en reconèixer que seria “desitjable” que hi hagués inversió pública per evitar aquesta escletxa digital.

Localret ha cregut des de sempre que les administracions públiques, i en concret les locals, havien d’invertir no només en la promoció de les TIC, sinó també en la creació de xarxes que afavoreixin la implantació d’aquest tipus de serveis als ciutadans.

El nou impuls al projecte d’ITCat (Infraestructures de Telecomunicacions de Catalunya) que es va donar l’any 2008 i que ha de permetre que els municipis catalans vagin relligant els edificis que acullen equipaments públics amb xarxes de fibra òptica. Cal recordar que l’ITCat està participat en un 60% per la Generalitat i en un 40% per Localret. D’aquesta feina conjunta n’ha de sortir una xarxa que uneixi no només els edificis municipals, sinó també els de l’àmbit de l’ensenyament, la seguretat ciutadana, els sanitaris i l’ensenyament, etc. Des de l’àmbit local hem hagut de sentir que aquestes actuacions des de l’esfera pública són una actitud que va en contra de les operadores de telecomunicacions. Res més lluny de la realitat.

Si analitzem en detall les dades que ens proporciona l’estudi de la CMT veiem que els ciutadans residents als municipis de menys de 1.000 habitants no disposarien de fibra… fins al 2023, com a mínim! A Catalunya deixaríem al marge 490 municipis.

Però no només aquest tipus de poblacions tindran problemes si l’administració pública no inverteix recursos, ja que altres tipologies de poblacions podrien no tenir accés fins d’aquí a més de 10 anys.

Les administracions públiques hem de vetllar perquè la nostra ciutadania tingui els millors serveis possibles, i l’accés a les TIC és ja avui fonamental per al progrés econòmic i social. No és una qüestió de fer la competència als operadors privats, en aquest tema el futur dels nostres municipis no pot dependre del rendiment econòmic d’uns accionistes.

Saludem que el regulador d’aquest mercat hagi dit en veu alta el que nosaltres portem defensant tant de temps: que la intervenció dels governs locals no només és necessària, sinó que és imprescindible.

Anuncis
Posted in TIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s