Un poble per viure

El març de 2003 publicava en un butlletí com aquest l’escrit que portava per nom “El poble que vull per a les meves filles”. Aleshores, com a candidat, dibuixava l’Alella que volia pel futur. Parlava d’habitatge social, llar d’infants i escoles, de la piscina, de no haver de pagar el peatge per entrar i sortir d’Alella, d’un poble respectuós amb el seu entorn i el medi ambient. Algunes ja són una realitat, d’altres encara no. Possiblement a diferència de molts polítics, el meu equip i jo no hem treballat mai pensant en el curt termini, en les properes eleccions, treballem pensant en el poble que volem a quinze anys vista. En quin poble, i parlo de poble a consciència, volem deixar a les properes generacions.

Perquè entenem que el planejament urbanístic no pot ser fruit d’una política de pedaços sense una visió de conjunt ni objectius estratègics, l’any 2004 vam encetar els treballs per a la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el POUM. Els objectius que ens marcàvem aleshores i que continuen vigents són els de definir un poble per viure.

La marca “Alella, talent i vinyes” sintetitza la nostra identitat, el què som i el què volem ser. El talent de la nostra gent, els de tota la vida i els que hem arribat després, faci trenta anys o un mes, i les vinyes, el seu paisatge i el vi, que ens diferencien i donen projecció exterior. Hem de preservar el nostre paisatge per preservar la nostra identitat i hem de fer possible que la gent del nostre poble pugui desenvolupar-se vitalment a Alella i això implica l’educació, l’oci i la cultura, les relacions socials, les compres, el desenvolupament professional i poder emancipar-se al nostre poble.

El POUM és l’eina principal que ens ha de permetre aconseguir aquest poble que volem.

El POUM I LA PRESERVACIÓ DEL TERRITORI
El setembre de 2003 trencàvem el conveni urbanístic de la vall de Rials i s’encetava una batalla legal. La seva resolució favorable als interessos municipals el 2008 ens va permetre reprendre sense condicionants els treballs del POUM. Al ple del mateix mes ERC+LG i el PSC aprovàvem la proposta d’ampliació de la zona protegida del Parc Serralada Litoral, estenent-la de 227 a 538 hectàrees, un 55% de tot el sòl d’Alella. Ara, continuant amb la nostra voluntat de preservació, estem elaborant un POUM que blinda com a sòl no urbanitzable dues terceres parts d’Alella, incrementant, fins i tot, les hectàrees protegides en el document anterior.

EL POUM I ELS ESPAIS I EQUIPAMENTS PÚBLICS
El nostre govern va adquirir l’any 2007 la fàbrica de pintures al Torrent Vallbona que es destinarà a la futura biblioteca d’Alella i a una dotzena d’habitatges públics de lloguer. Aquest és l’únic sòl en propietat de l’Ajuntament utilitzable. Per això, estem treballant un POUM que permeti guanyar per al poble nous sòls i edificis patrimonials per a futurs espais i equipaments públics.

EL POUM I L’HABITATGE
Un dels objectius claus de les transformacions del sòl que proposem és aconseguir espais on poder construir habitatge social per tal que molts dels nostres joves, fills i filles, néts i nétes s’hi puguin quedar a viure. Per això, de tot el nou habitatge que es programi, entre el 40% i el 50% serà de caràcter públic i social. Les actuacions a desenvolupar de manera progressiva durant els propers vint anys, suposaran menys de quatre-cents nous habitatges entre públics i privats provinents en part de transformacions de sòl no urbanitzable i d’altres del canvi de destinació de sòls ja urbans que actualment preveuen naus industrials o equipaments privats.

És important fer notar que la programació de la proposta del POUM per als propers vint anys, resta molt inferior als més de cinc-cents habitatges que l’Ajuntament del mandat 1999-2003 va voler programar de bell nou mitjançant modificacions puntuals i convenis urbanístics. Una actuació que vam poder frenar parcialment quan vam arribar a l’Ajuntament.

EL POUM I L’ACTIVITAT EMPRESARIAL
Cal que la gent pugui viure a Alella, i això vol dir també treballar. Per aconseguir aquest objectiu i tenint en compte el perfil formatiu i professional dels veïns i veïnes d’Alella, proposem la creació d’un nou espai de centralitat al municipi: un parc ciutadà i empresarial on una part de la nostra població s’hi pugui establir professionalment. Pensem principalment en edificis d’oficines, viver d’empreses i centre de negocis.

EL POUM I LA MOBILITAT
Perquè volem millorar la mobilitat, proposem millores de les connexions amb la BP-5002 i amb la C-32, creant nova vialitat vinculada als nous sectors i millores de l’accessibilitat dins de la població i entre el centre urbà i els barris. Amb un node de transport públic vinculat al parc empresarial i bosses d’aparcament dissuasori.

Aquest és el POUM que des d’Esquerra i La Garnatxa, de manera consensuada fins a data d’avui amb Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes de Catalunya proposem. Una proposta no expansionista, compacte i sostenible, que permetrà blindar Alella de les pressions expansives de l’entorn metropolità. Un pla que ens permetrà assegurar el futur de l’Alella que volem. Un poble que protegeix el paisatge que li dóna identitat. Amb més i millors equipaments esportius, educatius, cívics i culturals. Amb una oferta d’habitatge social que permeti a les noves generacions d’Alella quedar-se al poble. I amb un pla de foment empresarial i millores en la mobilitat. En definitiva, un poble per viure.

L’Esquerra Informa 16

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s