L’exercici de la sobirania fiscal. Tribuna Maresme (maig 2013)

El mes de gener l’Ajuntament d’Alella vam començar a ingressar l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana, l’ATC. Amb aquesta acció volem manifestar la nostra ferma voluntat que sigui la Generalitat de Catalunya qui recapti i gestioni els nostres tributs. Aquest no és, en cap cas, un acte d’insubmissió fiscal. El nostre Ajuntament compleix escrupolosament amb les seves obligacions tributàries. Aquest és un acte de sobirania fiscal.

L’objectiu que perseguim és que allò que encara avui és un acte simbòlic es converteixi en un acte de normalitat per a la majoria de ciutadania, empreses i administracions catalanes. Volem apoderar la Generalitat tot aconseguint que una part important dels tributs que generem i paguem els catalans i catalanes passin per l’ATC. Qui té els diners té el poder i volem transferir aquest poder a les mans de la Generalitat. Fins a la data els nostres impostos estan en mans del Govern Espanyol que és qui decideix com els distribueix i quina part ens retorna. I aquesta part que ens retorna és molt inferior al que generem la ciutadania de Catalunya. L’any 2009 van ser 16.000 milions d’euros els que no van tornar, 43 cèntims de cada euro que vam pagar els catalans i catalanes. Per si això fos poc, l’Estat Espanyol deu més de 8.000 milions d’euros a la Generalitat i en limita la seva capacitat d’endeutament tot forçant-la a aprovar uns pressupostos que significaran fer noves retallades per més de 3.800 milions d’euros per a 2013. Una destralada als nostres serveis públics que no tenim perquè acceptar. Nosaltres generem suficients recursos fiscals com per no haver d’afrontar ni les noves ni les anteriors retallades.

L’any passat van començar a exercir la sobirania fiscal un petit grup d’empresaris. A l’octubre s’hi sumava l’Ajuntament de Gallifa i al gener Alella. Aquest mes d’abril érem prop de cent empresaris i onze ajuntaments. L’Associació de Municipis per a la Independència ja ha anunciat la seva voluntat que al mes de juliol siguem més d’un centenar i la majoria d’ajuntaments del nostre país abans de finals d’any. L’Assemblea Nacional Catalana ja n’ha encetat una campanya i el Govern de la Generalitat s’ha compromès a facilitar els mecanismes necessaris perquè aquest estiu es pugui exercir amb total normalitat.

I jo com a ciutadà, què puc fer? Demanar a les nostres empreses que ingressin l’IRPF i l’IVA a l’ATC com ja han fet els treballadors de la Televisió de Catalunya. El procés de transició nacional que hem iniciat requerirà d’accions, demostracions i gestos per part de molts de nosaltres. Som molt a prop. L’exercici de la sobirania fiscal pot ser un pas definitiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s