Discurs de la Diada 2013

diada_2013

Amigues, amics, catalans i catalanes.

Ens trobem novament l’Onze de Setembre davant de Can Lleonart per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Aquest mas fou llar dels germans Salvador, Francesc i Jaume Lleonart, patriotes que com molts altres, defensaren la ciutat de Barcelona del setge que va patir durant més de quinze mesos, i lluitaren per les llibertats de Catalunya ara fa 300 anys. Vull anunciar-vos aquí, la voluntat de poder distingir-los a ells i d’altres alellencs i alellenques coetanis, fills predilectes del nostre poble l’any vinent.

Avui fa un any, més d’un milió de persones marxàvem sobre Barcelona sota el lema “Catalunya, nou estat d’Europa” i cridant com una sola veu la paraula independència. Desenes de milers de banderes estelades onejaven al vent mentre es podia veure la il·lusió en els ulls de moltes d’aquelles persones que havien decidit agafar les regnes del seu futur com a societat. No es tractava de cap manifestació de protesta, sinó d’un clam d’afirmació nacional.

Una afirmació col·lectiva, perquè és la ciutadania qui lidera aquest moviment, un moviment de baix a dalt, que diu als seus representants on vol arribar i espera d’elles i d’ells que els condueixin. Hi ho volen no davant seu, mà amb mà, al seu costat.

Durant aquest darrer any hem caminat molt. Aquí a Alella, el ple del nostre ajuntament declarava poc després de la Diada: Alella territori català lliure i hissàvem la senyera estelada com a símbol del nostre compromís per recuperar la llibertat de la nostre nació.

Aquest 2013 hem donat suport a la Declaració de sobirania que va aprovar el nostre Parlament i ens hem adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Convido avui i aquí, totes les entitats del nostre poble a sumar-s’hi també a aquest pacte. És obert a totes elles amb la voluntat que la societat civil del nostre país participi del procés per a celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

També, l’Ajuntament d’Alella és un dels que va començar i lidera l’exercici de la sobirania fiscal a Catalunya. Un acte que vol mostrar la nostre voluntat que sigui la Generalitat qui recapti i gestioni els nostres impostos. Davant la situació d’espoli fiscal i asfíxia financera a la que l’Estat espanyol sotmet Catalunya, nosaltres deixem d’acotar el cap i ens alcem. El nostre ajuntament hem estat l’exemple a seguir, i ja som més de 40 ajuntaments i algun centenar d’empreses que exercim la sobirania fiscal. Cal però que siguem molts, administracions, empreses i autònoms qui ingressem els impostos que paguen els nostres treballadors i els seus clients per tal de donar la clau de la caixa al nostre govern.

I tornem a ser aquí, davant Can Lleonart, en el preludi d’una jornada que, com la Diada de l’any passat, passarà als llibres d’història. Ahir nit, també com fa un any, prop de 300 persones van marxar per la independència de Catalunya. Ara fa una hora, acomiadàvem els més de 50 veïns i veïnes d’Alella han emprés el viatge cap a Terres de l’Ebre en el bus organitzat de manera conjunta pel grup local de l’Assemblea Nacional Catalana i l’Ajuntament. I aquesta tarda serem centenars de milers que ens donarem les mans en una via de més de 400 quilòmetres que creuarà tot el país de nord a sud. La Via Catalana passarà a la història.

La societat civil, la gent, el poble, s’ha posat dempeus i ha començat a caminar i serà el protagonista d’un gran dia. Un poble, el poble català, que el formem tots i cadascun dels qui habitem aquest tros de terra, faci deu generacions, cinquanta anys o sis mesos. Parlem el que parlem, vinguem d’on vinguem. Tots som un! I a més podem construir, volem construir un país nou. Un país més just socialment, més obert, més respectuós encara, més tolerant. Més competitiu, que parli de tu a tu amb la resta de nacions del món, orgullós de ser. Perquè som un poble de gent treballadora, emprenedora, tossuda, acollidora, solidària i per damunt de tot rigorosament demòcrata.

Tenim una oportunitat, una oportunitat que és una causa justa. La causa de la llibertat. Som una societat amb la majoria d’edat suficient com per decidir per nosaltres mateixos. Capaç de gestionar els nostres recursos i les nostres prioritats. Amb respecte i fraternitat per a tothom. Democràticament. Volem decidir el nostre futur com a país. Volem votar.

Amigues, amics, avui farem sentir la nostra veu i els nostres anhels al món. I ho farem pel nostre passat com a nació històrica que som, per la nostre llengua i la nostra cultura. Pel nostre present, perquè volem ser. Però per damunt de tot pel futur dels nostres fills i filles, i dels nostres nets i netes. Ells i elles són la raó més poderosa per voler la llibertat de Catalunya.

Com dic sempre, depenem de nosaltres mateixos. Hem de creure en nosaltres mateixos, Si ens ho proposem, no hi ha repte prou difícil que no siguem capaços d’assolir tots a una. Com va dir Mohandas Gandhi, home de pau i lider moral del moviment que va portar el seu país fins a la independència: “primer t’ignoren, després et ridiculitzen, més tard t’ataquen i aleshores guanyes”. Guanyem el nostre destí!

VISCA CATALUNYA!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s