Discurs de la Diada

Veïnes i veïns d’Alella,

Ens queda lluny en el temps aquell 11 de setembre de 1976 quan milers de persones es manifestaven per primera vegada després de 40 anys de dictadura al crit de «llibertat, amnistia i Estatut d’autonomia».

El juliol de 2010 milers de persones vam tornar a sortir al carrer amb el crit majoritari d’independència per mostrar el nostre desacord amb les retallades del Tribunal Constitucional a l’Estatut. Si el de 1976 era un moment de desig de llibertat i de reconeixement de Catalunya en el marc d’Espanya, el de 2010 va ser un punt d’inflexió per començar la desconnexió amb un estat espanyol que ha estat irrespectuós amb la nació catalana i amb les seves expressions essencials: la llengua, la cultura i les institucions i lleis que ens representen.

En aquests 6 anys, milers de catalans i catalanes s’han anat sumant a la reivindicació de la creació d’un Estat propi per a Catalunya. L’hem vista com la única via que ens garanteix la dignitat com a poble i ens assegura un futur com a nació.

Des de 2012, en la nostra Diada nacional, centenars de milers de persones ens hem organitzat i hem sortit al carrer pacíficament amb voluntat d’autoafirmació, en positiu, amb civisme, reivindicant-nos com a subjecte polític amb la revolució dels somriure. I hem sorprès al món.

El temps, lluny d’apagar aquest foc, l’ha fet més gran, entre d’altres motius per l’immobilisme polític i la bel·ligerància d’unes institucions espanyoles que han usat els tribunals com a arma de limitació i coacció. Els problemes polítics requereixen solucions polítiques. I el govern d’Espanya no ha mirat mai de cara a Catalunya i no ha tingut cap voluntat de diàleg amb els seus representants.

A Catalunya, per damunt de tot, posem en valor la democràcia, una democràcia moderna, respectuosa amb les diferències, amb totes les desigualtats. Volem construir un nou Estat amb valors i per aquest motiu demanem que ens deixin decidir el futur, tal i com han fet molts altres pobles i nacions del món.

El vot dels catalans i catalanes ens ha donat un Parlament amb una majoria de forces pel Sí, una majoria que aprofitarem per arribar a bon port, que ningú en tingui el més mínim dubte. Hi serem tots els que hi vulguem ser, des de la diversitat d’idees que, lluny de separar-nos, ens enriqueixen. En aquest país només sabem sumar. Aquí hi cap tothom. Tots i totes hi som benvinguts.

Encarem a partir d’aquest 11 de setembre la recta final. Hem superat molts obstacles i ara ja veiem el final d’aquesta cursa, d’aquest procés que ens ha de dur a la consecució d’una República Catalana. Us demano que, ara més que mai, ens mantinguem units, actius i predisposats a culminar la feina. Junts decidirem el futur, amb democràcia i llibertat.

Per això avui cal que ens mobilitzem més gent que mai als carrers de Barcelona, Lleida, Tarragona, Salt i Berga. Avui tornarem a fer sentir la nostra veu i els nostres anhels a tot el món. I ho farem per aquells qui ens precediren i pel nostre present. Però per damunt de tot ho hem de fer pel futur dels nostres fills i filles, i dels nostres nets i netes. Ells i elles són la raó més poderosa per voler la llibertat de Catalunya.

L’hora ha arribat. Depenem de nosaltres. Amb perseverança, seny i audàcia ho aconseguirem.

Visca Catalunya Lliure!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s